Wielu rodziców niesłusznie kojarzy catering dla dzieci z niezdrowymi posiłkami. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Catering na ogół zamawiamy na różnego rodzaju imprezy, na przykład urodziny czy na bankiety. Jednak firmy cateringowe nie skupiają się tylko i wyłącznie na obsłudze takich wydarzeń. Wśród nich znajdują się także takie, które przygotowują regularne posiłki dla swoich klientów – również tych najmłodszych. Czym dokładnie wyróżnia się catering dla dzieci? Jakie ma zalety? Gdzie jest spotykany najczęściej?

Catering dziecięcy – najczęściej wybierany do przeszkoli i szkół

Pod pojęciem cateringu dziecięcego znajduje się kompleksowe wyżywienie dzieci w oparciu o ich wymagania żywieniowe. Najczęściej jest on dostępny w przeszkodach i szkołach, a także w żłobkach, które nie dysponują własnymi stołówkami albo ich prowadzenie byłoby związane z bardzo wysokimi kosztami. Aktualnie spotykany jest nie tylko catering dla dzieci w Warszawie, ale również w mniejszych miejscowościach.

Zalety cateringu dziecięcego – kompleksowe wyżywienie z myślą o najmłodszych

Wbrew przeświadczeniu wielu rodziców, catering dziecięcy wcale nie oznacza niezdrowych, niesmacznych i zimnych potraw. Firmy cateringowe obsługujące przedszkola i szkoły dbają o to, aby najmłodsi mogli żywić się wraz z nimi tak, jak powinni. Zatrudnieni dietetycy przygotowują specjalne menu z myślą o dzieciach, dlatego dania serwowane przez firmy tego rodzaju zawierają wszystkie potrzebne do rozwoju składniki odżywcze, witaminy i minerały. Co ważne, dania są kolorowe, smaczne, lubiane przez dzieci. Do placówek dostarczane są każdego dnia, w specjalnych pojemnikach, aby zachować świeżość i ciepłotę. Warto także zaznaczyć, że firmy cateringowe posiadają w swojej ofercie specjalne menu przeznaczone też dla dzieci o specjalnych wymaganiach żywieniowych. Można zamawiać posiłki bezglutenowe, dla dzieci o nietolerancji laktozy czy też niejedzących mięsa. Zatem catering dla dzieci to sprawdzony wybór – to zdrowe i smaczne żywienie z myślą o najmłodszych!